Heeft u een indicatie gekregen voor de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dan worden de kosten anders geregeld. Weet u niet zeker of dit voor u geldt, dan kunt u dit navragen bij het CIZ.
Een behandeling door een specialist ouderengeneeskunde, arts verstandelijk gehandicapten of verpleegkundig specialist wordt betaald vanuit de Wet langdurige zorg. U hoeft hier niets voor te doen.
Een behandeling door een psycholoog of andere behandelaar wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, maar wel met verschillende voorwaarden:
- De logopedist en de psycholoog worden volledig vergoed.
- Voor ergotherapie worden de eerste 10 behandelingen vergoed.
- Voor diëtetiek is er een aanspraak vanuit de basisverzekering voor 3 uur per jaar.
- Fysiotherapie wordt bij een chronische ziekte vergoed vanuit uw basisverzekering vanaf de 21ste behandeling. Als u een aanvullende verzekering heeft voor fysiotherapie, kunt u meer vergoed krijgen. Hoeveel precies is afhankelijk van de voorwaarden van uw verzekering.
Voor een behandeling door deze behandelaren geldt het wettelijk vastgesteld eigen risico (maximaal € 385,- in 2022, tenzij vrijwillig verhoogd). Dit bedrag moet u dus altijd zelf betalen. Meer informatie over de eigen bijdrage in de Wlz vindt u op de site van het CAK.
De kosten van een behandeling verschillen per zorgverzekeraar. Ook kan uw behandelaar een specialisatie hebben waarvoor een ander tarief geldt, zoals een geriatriefysiotherapeut.