Een van de vragen die voorbij kwamen was hoe je bepaalt wanneer een MDO nodig is. Onze tip: denk je dat een MDO op indicatie gewenst is, bespreek dat dan tijdens een medische of gedragsvisite met de (medisch) behandelaar. Zo bepaal je gezamenlijk de noodzaak van het MDO en houd je het efficiënt. Verder raden we aan om iemand in de zorgorganisatie verantwoordelijk te maken voor de planning en tijdsblokken te reserveren in de agenda’s zodat het plannen van de MDO’s op indicatie relatief makkelijk gaat. Werken met tijdsblokken is bij de meeste zorgorganisaties al gebruikelijk. De winst behaal je dus vooral omdat de tijdsblokken enkel worden gebruikt voor de cliënten die een MDO echt nodig hebben.
Tot dusver zijn onze ervaringen positief. Of we daadwerkelijk tijd zullen besparen met deze vernieuwde werkwijze, moet zich nog uitwijzen. Maar we boeken hoe dan ook winst op het gebied van efficiëntie. De cliënten die écht een MDO nodig hebben, meestal de cliënten met een complexe zorgvraag, krijgen met het vernieuwde proces ook echt de tijd en aandacht die noodzakelijk is. Een MDO op indicatie komt voor zowel de cliënt als de zorgmedewerker en behandelaar op het juiste moment en wellicht juist tijdiger.
Wil jij zelf aan de slag met het verbeteren van het MDO-werkproces? Deze factsheet geeft je handvatten om zelf met het vernieuwde MDO-werkproces aan de slag te gaan.
Natuurlijk delen we ook graag onze ervaringen. Neem daarvoor contact op met onze verpleegkundig specialist Eric Hendriks.