Nieuws

25 september 2024

Samen vormgeven: inzet praktijkverpleegkundige bij Bartholomeus Gasthuis 

Al sinds 1367 vormt Bartholomeus Gasthuis een plek in hartje Utrecht waar alles draait om een waardevolle dag voor iedereen die ouder wordt. Sinds 2012 verzorgt Novicare er de behandeldienst, waarbij meerdere (para)medici de gedeelde missie van goede, toegankelijke zorg voor ouderen in de praktijk brengen. Begin dit jaar ontstond de kans om stepped care binnen de medische behandeling verder vorm te geven, op een manier die ook voor Novicare relatief nieuw is: door middel van taakdelegatie van de specialist ouderengeneeskunde (SO) naar een praktijkverpleegkundige.

 

Stepped care en positionering

Moniek Neplenbroek, Bartholomeus (foto gemaakt door: Pim Geerts)

Moniek Neplenbroek, Bartholomeus (foto gemaakt door: Pim Geerts)

Bij stepped care zorgen we ervoor dat iedereen kan doen waar hij goed in is en bevoegd voor is. Zo wordt het werk leuker, kan de behandelaar meer een expertrol innemen en wordt de cliënt beter en sneller geholpen. Wat kan de rol van een praktijkverpleegkundige (PVK) hierin betekenen? De start van PVK Moniek Neplenbroek bij Bartholomeus was de aanleiding om dit verder uit te zoeken.

 

Een PVK vormt een brug tussen de medisch behandelaar (in dit geval: SO) en het zorgteam. De PVK verleent geprotocolleerde zorg, deze is veel meer afgebakend dan de zorg die een verpleegkundig specialist (VS) bijvoorbeeld verleent. In een project begeleid door Novicare werkten Moniek en SO Stephanie Blindenbach samen uit wat de rol van een praktijkverpleegkundige kan zijn in een verpleeghuis en welke inhoudelijke afspraken om handelingen te delegeren hierbij horen.

 

De rol van de praktijkverpleegkundige in het verpleeghuis is een relatief nieuwe rol. De positionering ligt tussen de SO en de zorgteams en is binnen het project als volgt gedefinieerd: de PVK functioneert op het grensvlak van de verpleegkundige zorg en de medische behandeling, rekening houdend met bekwaam- en bevoegdheid van de PVK. De PVK is hierbij ondersteunend, faciliterend aan de medische behandeling en de zorg met een proactieve insteek.

 

 

“Ik vind deze rol zo leuk, weet je? Hij voegt echt waarde toe. Een collega zei laatst gewoon ‘Moniek, je loopt zo stralend door het huis!’. Dat vind ik toch wel heel leuk, daar doe ik het tenslotte voor.”
– Moniek Neplenbroek, praktijkverpleegkundige

 

Ontwerp van proces en inhoud

Stephanie Blindenbach, specialist ouderengeneeskunde

Stephanie Blindenbach, specialist ouderengeneeskunde

Hoe zien de rollen van praktijkverpleegkundige en SO er dan in de praktijk uit? In het project werkten we verschillende processen uit, zoals de visite en het proces van opname. We maakten afspraken over welke rol de PVK in kan nemen bij het uitvoeren van geprotocolleerde zorg bij veelvoorkomende diagnoses en bijbehorende behandelingen als diabetes, UWI en CVRM en legden dit vast in een duidelijk format. Ook maakten we afspraken over in welke situaties welke handelingen door de PVK kunnen worden uitgevoerd en wanneer de PVK de SO er juist actief bij betrekt. Basis voor deze afspraken zijn landelijke richtlijnen en protocollen. Deze werden vertaald naar de situatie op de werkvloer en zijn vervolgens getoetst binnen Novicare.

 

Eerste ervaring

Inmiddels werken we een aantal maanden met de nieuwe afspraken. De eerste ervaring is positief. De samenwerking tussen PVK Moniek en SO Stephanie verloopt erg goed. Wekelijkse visite en opnames worden beter voorbereid en een deel van de behandeling van chronische patiënten wordt door de PVK op zich genomen, dit levert meer ruimte op voor de SO om zich bezig te houden met complexe zorgvragen. Door de coördinatie en de uitleg van de PVK wordt er bovendien beter gesignaleerd door het zorgteam. Moniek neemt als PVK een duidelijke rol in op medisch vlak, maar ook richting het zorgteam. Hierin zit een grote meerwaarde, want het biedt een hele leuke rol voor een verpleegkundige in het verpleeghuis. Dit vergroot zowel het werkplezier van de PVK en de rest van het zorgteam, als van de betrokken behandelaren.

 

 

“Het is heel fijn dat ik mij nu niet de hele tijd met suikers en bloeddrukcontroles bezig moet houden. Door de samenwerking met Moniek heb ik echt de ruimte in mijn hoofd en ook iets meer mijn agenda om met de complexe cliëntenzorg bezig te zijn. Dat is heel fijn, zeker nu de zorgzwaarte zo toe neemt.”
–  Stephanie Blindenbach, specialist ouderengeneeskunde

 

 

En nu?

De eerste ervaringen zijn zo positief, dat er sinds een aantal weken een tweede positie van praktijkverpleegkundige wordt ingevuld. De start van de nieuwe PVK is een goede manier om te ondervinden of de afspraken ook voor derden duidelijk zijn en tot nu toe blijkt dat zeker zo te zijn. Ondertussen ontwikkelen we verder: zo staat het maken van inhoudelijke afspraken voor patiënten met pijn, valprotocol en decubitus op de ontwikkellijst. Ook zullen we nog onderzoeken hoe een PVK goed ingezet kan worden in verpleeghuizen waar ook een VS werkt, omdat de rol die de PVK inneemt ten opzichte van de VS een andere vorm zal hebben.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden van taakdelegatie van SO naar PVK binnen uw organisatie? Stuur een mail naar info@novicare.nl, we gaan graag in gesprek.

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief