Meerwaarde voor alle betrokkenen
Het VSO is sinds de introductie in 2023 inmiddels bij bijna al onze samenwerkingspartners geïmplementeerd. Eind vorig jaar hielden we een audit om de ervaringen met het VSO tot zover in kaart te brengen. De resultaten van die audit liegen er niet om: 100% van de diëtisten en logopedisten ziet meerwaarde in het VSO en 93% van de zorgmedewerkers sluit zich daarbij aan. We verwachten dat dat percentage nog verder zal toenemen. Anja is duidelijk over wat zij als grootste meerwaarde van het overleg ervaart: “Het samen overleggen, direct met elkaar kunnen afstemmen, evalueren en beleid kunnen maken. We bespreken samen alle bevindingen en maken afspraken. Daar kunnen wij als zorgteam vervolgens meteen mee aan de slag.”
Expertise optimaal ingezet
Wat de resultaten van de audit bovendien laten zien, is dat onze diëtisten en logopedisten meer worden ingezet voor de complexe zorgvragen: daar waar hun expertise het hardst nodig is. “Doordat we efficiënter te werk gaan, hebben we meer tijd voor de complexere zorgvragen en kunnen we meer onze expertrol pakken”, vertelt Liesbeth. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is het goed toerusten van het zorgteam zodat zij basisvragen rond voeding en slikken zelf kunnen oppakken. “Dit doen we door coaching on the job tijdens het VSO en door het geven van scholing.”
Nicole: “We zien dat het werkt. Voorheen werden we regelmatig gebeld met basisvragen, bijvoorbeeld wanneer een bewoner zich had verslikt. Dat gebeurt nu niet meer zo snel. Wanneer we nu tussendoor een vraag krijgen, merken we dat de zorg al allerlei belangrijke stappen heeft gezet.” Liesbeth: “Als je op regelmatige basis contact hebt met elkaar en adviezen geeft en bespreekt, dan merk je dat het zorgteam makkelijker de basisvragen kan oppakken. Wij hebben dan meer tijd voor de complexere vragen en kunnen onze expertrol pakken. Dit maakt niet alleen de zorg beter, maar ook het werk leuker voor alle betrokkenen.”