Normaal werken ze als paramedicus, maar tijdens de coronacrisis draagt een aantal van onze behandelaren op een andere manier een steentje bij. Logopedist Iris van den Boomen en fysiotherapeut Didier van Berlo ondersteunen bij het beeldbellen tussen familie en bewoners. Fysiotherapeut Onno van Ipkens werkte tijdens zijn studie als helpende. Nu draait hij opnieuw mee in de zorg om de gaten, die daar zijn gevallen, op te vullen. Dat deze alternatieve invulling van uren enorm waardevol en bijzonder is, daar zijn de behandelaren het over eens.
Twijfel om dit op te pakken hebben ze dan ook niet gehad, maar: “Je weet vooraf niet precies waar je in terecht komt, dat is wel spannend”. Het zijn natuurlijk geen dagelijkse werkzaamheden voor een paramedicus. Daarom in het begin zeker nieuw en wennen. De zorgmedewerkers begeleiden hen echter goed en zijn blij met hun hulp. “Het wordt zo gewaardeerd, ik kan het echt aanbevelen aan andere behandelaren die er over twijfelen.”
Bij het beeldbellen zie je ook wat de ondersteuning voor bewoners en hun familie betekent. Mooie momenten doordat “we ons pap weer zien lachen”, maar ook heftige, bij aankomend overlijden. Door de beeldverbinding kunnen naasten nog hun laatste woorden delen of gewoon even naar hun geliefde kijken. “Heftig, maar ontzettend waardevol om hier aan te kunnen bijdragen in deze bizarre tijd”.
Daarnaast heb je als paramedicus natuurlijk ook je andere bril nog op, je expertise. Wanneer je problemen of klachten signaleert kun je de zorg meteen tips geven, bijvoorbeeld rondom zorg, transfers of intake van vocht en/of voeding. Of je zet je signaal door naar de behandelend arts of paramedicus. “Je bent een extra paar handen, maar zeker ook een extra paar ogen voor de zorg, de arts en het paramedische team.” Samen staan we sterk in deze coronacrisis.