Nieuws

26 juni 2024

Efficiënter en meer werkplezier: de voordelen van anders werken 

Uitdagingen in de zorg vragen om een nieuwe manier van werken. Onze vakgroepen Diëtetiek en Logopedie pakten dit gezamenlijk op. Met prachtige resultaten: meer werkplezier en nog efficiënter ook. Diëtist Judith Nijland en logopedist Lisa Vogels vertellen er meer over.

 

Diëtist Judith Nijland

Hoe zou je jouw werk en rol bij Novicare omschrijven? 
Lisa: “Ik kwam hier drie jaar geleden als broekie binnen, inmiddels ben ik ruim anderhalf jaar kartrekker van mijn vakgroep. Al die tijd ben ik werkzaam in de ouderenzorg, dat was een bewuste keuze voor mij. Ik vind het interessant om te kijken naar hoe je iemands kwaliteit van leven ook in de laatste levensfase kunt vergroten. In mijn werk als logopedist neem ik echt een expertrol in. Ik ben onderdeel van een multidisciplinair team en werk samen met collega’s bij Novicare, maar ook met bijvoorbeeld het zorgteam bij een samenwerkingspartner.”
Judith: “Ook ik werk nu zo’n drie jaar bij Novicare in de ouderenzorg en ben sinds ruim een half jaar kartrekker van de vakgroep Diëtetiek. In ons werk kijken we steeds weer hoe we met een veranderende doelgroep en toename van complexiteit toch ons werk goed kunnen blijven doen. Die expertrol die Lisa noemt herken ik. Hiervoor werkte ik in de eerstelijn bij een huisartsenpraktijk. Het werken met ouderen vond ik daar – mede door de huisbezoeken die daarbij hoorden – heel erg leuk. Een inkijkje in iemands leefomgeving krijgen maakt mij blij, dan zie ik het beste hoe ik van meerwaarde kan zijn. Het samenwerken met collega’s miste ik alleen echt in de eerstelijn. Dat is hier meer en makkelijker. Kijk maar naar de samenwerking tussen onze vakgroepen.”

 

Vertel daar eens wat meer over. Hoe werken jullie samen? 
Lisa: “We doen dat voornamelijk met het voeding- en slikoverleg (VSO), waarbij een diëtist en logopedist vragen samen oppakken. Tijdens dit overleg kan het zorgteam vragen stellen. Over thema’s die spelen of een specifieke vraag rond een cliënt, die behandelen we dan casusgericht. Dat kan over van alles gaan: voeding bij diabetes, consistenties, inname van medicatie bij Parkinson, bijvoeding, IDDSI, recepten en ideeën voor bij een aangepast beleid. Zo coachen we en dragen we onze kennis aan hen over, zodat ze basisvragen zelf kunnen gaan oppakken. Deze werkwijze is veel efficiënter dan hoe we het voorheen deden.”
Judith: “Er heeft altijd al veel overlap gezeten in de cliënten die we zagen en hun problematiek. Voorheen waren we druk met het bellen van elkaar, of als je elkaar niet te pakken kreeg gingen er mails over en weer. Vervolgens moest je het nog oppakken met het zorgteam. We schakelden veel met elkaar, maar zagen elkaar niet op locatie. Nu hebben we vaste overlegmomenten op locatie waarbij we elkaar zien én meteen in contact staan met het zorgteam. Naast dat het voor ons veel efficiënter werkt, krijgen we ook veel positieve reacties van het zorgteam. Die voelen zich zelfverzekerder in hun werk en ervaren meer directe betrokkenheid met ons. We zijn een vertrouwd gezicht geworden.”
Lisa: “Ja, dat merk ik ook. De zorg en ook huiskamermedewerkers signaleren dingen sneller. Ik zie echt een switch bij hen.”
Judith: “En het mooie is: inhoudelijk doen we niet heel veel anders dan voorheen, het is vooral veel slimmer gestructureerd.”
Lisa: “Ja, we zijn misschien wel meer op locatie, maar we maken niet meer uren. Het werkt heel fijn. Onze samenwerking was er altijd al, maar is nu verder versterkt. En het is ook gewoon heel leuk om samen met iemand op locatie te zijn. En dat je elkaar dan niet alleen spreekt over de cliënten, maar ook over hoe het met elkaar gaat.”

 

 

“Inhoudelijk doen we niet heel veel anders dan voorheen, het is vooral veel slimmer gestructureerd.”
– Judith Nijland, diëtist en kartrekker van de vakgroep diëtetiek

 

 

En wat doen andere, nieuwe manieren van werken met jullie werk? 
Lisa: “We nemen dus een meer coachende rol in naar het zorgteam. Hierdoor komen wij meer in onze expertrol, en wordt onze hulp ingeroepen wanneer het echt complex wordt. Dit wordt nog eens versterkt doordat we tegenwoordig werken met een waarnemingslijn. Het medisch secretariaat ondervangt daarbij basisvragen, zodat wij meer tijd en ruimte hebben om complexe situaties op te pakken én om ons als vakgroepen verder te ontwikkelen.”
Judith: “We hoeven nu niet meer constant dezelfde basisvragen te beantwoorden, dat levert tijd op. Nu mensen met steeds complexere problematiek het verpleeghuis in gaan, is het extra belangrijk dat wij ons op een efficiënte manier met onze expertise kunnen bezighouden. Het medisch secretariaat doet bovendien met behulp van een triage-instrument veel voorwerk voor ons wanneer er verwijzingen of spoedvragen binnenkomen. Vragen kunnen wij vervolgens sneller oppakken. Ze zorgen er ook voor dat de verwijzing aan de ‘juiste’ diëtist wordt gekoppeld. Dit hoeft niet per se een diëtist uit de regio te zijn, we hebben namelijk een verdeling gemaakt op expertise. Vragen over Parkinson pak ik bijvoorbeeld op.”

 

 

“Ik wil me juist graag bezighouden met de complexere problematiek en echt in mijn expertrol zitten. Daar is nu meer ruimte voor.”
– Lisa Vogels, logopedist en kartrekker van de vakgroep logopedie

 

 

Logopedist Lisa Vogels

Wat doet dat met je werkplezier? 
Judith: “Het maakt het werk écht leuker. Ik kan me richten op mijn expertise en me blijven ontwikkelen. Als collega’s weten we elkaars kennis beter te vinden en leren we van elkaar. Dat geeft veel plezier in mijn werk.”
Lisa: “Ik vind het ook heel fijn dat we ons niet druk hoeven maken om de basisvragen. Ik wil me juist graag bezighouden met die complexere problematiek en echt in mijn expertrol zitten. Daar is nu meer ruimte voor. Ik zeg wel eerlijk dat het wennen was om op deze manier te gaan werken. En nog steeds vind ik het weleens spannend, want je geeft toch een stukje van je werk uit handen. Maar inmiddels ben ik er positief over, want ik ervaar de voordelen.”

 

Wat zijn de plannen voor de toekomst? 
Judith: “We zijn druk bezig het VSO bij alle samenwerkingspartners uit te rollen. Het doel is om dit aan het einde van het jaar overal geïmplementeerd te hebben. Ik kijk er ook enorm naar uit om ons als vakgroep verder te verdiepen in bepaalde ziektebeelden. Zelf ga ik bijvoorbeeld een verdiepende scholing rond Parkinson volgen.”
Lisa: “Ik kijk er heel erg naar uit om de samenwerking tussen onze vakgroepen voort te zetten. Onderdeel daarvan is ook dat we bij alle samenwerkingspartners gaan kijken of er in het algemeen nog verbeterpunten zijn waarin wij kunnen meedenken, bijvoorbeeld op het gebied van basisvoeding. Als vakgroep Logopedie gaan we ons daarnaast meer bezighouden met communicatie. We inventariseren wat de rol van de logopedist is in communicatie en onbegrepen gedrag, in samenwerking met de vakgroep Psychologie. Ik ben benieuwd welke winst er nog te behalen is.”


Wil jij het anders werken bij Novicare eens in de praktijk ervaren? Neem dan eens een kijkje in onze keuken. Je bent van harte welkom voor een goed gesprek of een praktijkbezoek.

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief