Nieuws

29 april 2025

Nieuwe triagestandaard voor ouderenzorg en gehandicaptenzorg 

Stichting Nederlandse Triage Standaard (NTS) ontwikkelt in een pilot een nieuw triage-instrument voor de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Daarmee speelt de organisatie in op een urgente behoefte: passende en efficiënte triage voor kwetsbare doelgroepen buiten de acute zorg. Medisch behandelaren van Novicare leveren hiervoor benodigde expertise.

De druk op de zorg neemt sterk toe. Het aantal 75-plussers verdubbelt richting 2050, terwijl het aantal zorgprofessionals afneemt. Tegelijkertijd komen ouderen en mensen met een beperking regelmatig op de spoedeisende hulp (SEH) terecht, terwijl hun zorgvraag beter elders beantwoord had kunnen worden. De oorzaak: voor deze doelgroepen bestond tot nu toe nog geen uniforme triagestandaard. Het nieuwe triage-instrument brengt daar verandering in.

 

Novicare herkent en onderschrijft het belang van deze nieuwe triagestandaard. Directeur Jet Wiechers benoemt hoe de pilot tot stand kwam en welke rol Novicare hierin speelde: “Sinds 2020 zijn we vanuit Novicare al bezig met het stimuleren van samenwerking in de spoedzorg. Wij zagen daarvoor twee belangrijke ontbrekende voorwaarden: een uniforme standaard voor urgentie en een uniforme standaard voor triage. Die uniforme standaard voor urgentie is inmiddels samen met de universiteit van Maastricht ontwikkeld. Waar mogelijk hebben we de NTS geholpen bij het realiseren van de voorwaarden voor deze pilot. Net op tijd, want in meerdere regio’s komt steeds meer samenwerking tot stand. Een mooie én noodzakelijke ontwikkeling.”

 

 

“Met deze pilot zet Stichting NTS een belangrijke stap naar passende, efficiënte en toekomstbestendige zorg – passende zorg die begint bij heldere triage, óók voor ouderen en mensen met een beperking.”
– Alja Sluiter, medisch directeur Stichting NTS

 

 

Passende triagestandaard

NTS start een pilot voor de ontwikkeling van een nieuwe triagestandaard specifiek voor de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Deze uitbreiding bouwt voort op de bestaande NTS-standaard, die al sinds 2005 de norm is in de acute zorg. Met deze uitbreiding ontstaat voor het eerst een passende triagestandaard voor mensen die langdurige zorg ontvangen.

 

De nieuwe triagestandaarden – NTS GZ (gehandicaptenzorg) en NTS V&V (verpleging en verzorging) – zijn bedoeld voor mensen die verbonden zijn aan een zorginstelling, thuiszorg ontvangen of in een aanleunwoning of verpleeghuis wonen. In deze zorgcontext wordt al getrieerd, maar niet altijd passend. Dit kan leiden tot inefficiëntie en onnodige escalaties, zoals over- of onderbehandeling.

“Het werkt twee kanten op: sommige ziektebeelden presenteren zich ernstiger bij ouderen, andere juist minder ernstig. Die nuance moet je herkennen in triage.” 
– Jet Wiechers, directeur Novicare

 

 

Triage op maat voor ouderen en mensen met een beperking

Er worden in het veld al verschillende interessante triageinstrumenten gebruikt. Maar tot nu toe was er geen landelijke triagestandaard specifiek voor deze doelgroep. Dat is wel nodig, want dan weet je zeker dat iedereen dezelfde criteria gebruikt en dat de tool ook goed wordt onderhouden. De standaard NTS wordt nu aangescherpt om deze te laten aansluiten bij de realiteit van deze doelgroep. Zo verloopt communicatie bij deze doelgroep anders doordat naast de cliënt en diens familie ook zorgteams betrokken zijn. Behandelafspraken verschillen doordat beleid zowel actief als passief kan zijn. Ook manifesteren sommige klachten zich anders bij ouderen of mensen met een beperking. De ontwikkeling van de standaard gebeurt in nauwe samenwerking met een team van experts, waaronder specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten van Novicare, evenals huisartsen, SEH-artsen, verpleegkundigen en zorginstellingen.

Over NTS

De Stichting Nederlandse Triage Standaard (NTS) is de landelijke standaard voor het bepalen van de urgentie van zorgvragen in de acute zorg. De NTS wordt gebruikt door huisartsenposten, spoedeisende hulp en ambulancezorg, en maakt gebruik van uniforme taal, urgentiecriteria en vervolgacties. Met projecten zoals ‘Safety First’ en de recente openstelling van triagecontent voor digitale zorgvoorbereiding, breidt NTS haar rol voortdurend uit. Deze nieuwe pilot sluit hier naadloos op aan: passende triage voor wie het nodig heeft — ook buiten de acute zorg.

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief