Nieuws

25 maart 2025

Stepped care in de praktijk: de succesvolle samenwerking tussen zorgcentrum Anker en Novicare 

Zorgcentrum Anker en Novicare hebben hun samenwerking door de jaren heen steeds verder verdiept. Doorontwikkeling van stepped care is de meest recente mijlpaal, die zowel een kwaliteitsverbetering als een kostenbesparing oplevert. “Samen onderzoeken we voortdurend hoe we de meest optimale, kwalitatieve zorg kunnen bieden aan onze bewoners.”

In het hart van de Betuwe, in Kesteren en Opheusden, liggen de twee locaties van zorgcentrum Anker. Hier wordt vanuit een protestants-christelijke visie zorg geboden aan circa 115 ouderen, waarvan veruit het grootste gedeelte verpleeghuiszorg ontvangt in één van de bijna honderd aanwezige appartementen. Voor een kleiner aantal ouderen verzorgt het Anker dagbesteding. Al sinds 2011 werkt het Anker samen met Novicare voor de invulling van de behandeldienst. Die samenwerking is de afgelopen jaren steeds intensiever geworden, met de doorontwikkeling van stepped care als meest recente mijlpaal. Hierbij doe je direct wat passend is voor de cliënt en laat je alle zorgprofessionals doen waar ze goed in zijn en bevoegd voor zijn.

Van ondersteuning naar regiebehandeling

Vanaf het begin is er voortdurend groei geweest in onze samenwerking”, vertelt bestuurder Dick van Bodegraven. “Toen ik hier ruim acht jaar geleden begon als bestuurder, was de situatie nog zo dat bij slechts één van onze afdelingen het regiebehandelaarschap bij Novicare lag. In de rest van de organisatie ontvingen we wel ondersteunende behandeling vanuit Novicare, maar lag het regiebehandelaarschap bij de huisarts. Gaandeweg hebben we, zodra de mogelijkheid er was, zzp zonder behandeling naar zzp met behandeling omgezet. Hierdoor is Novicare inmiddels betrokken bij het overgrote deel van de bewoners.” Dat betekent overigens niet dat meer inzet van behandelaren nodig is, maar – mede door de doorontwikkeling van stepped care – juist mínder.

 

Ook de overgang naar kleinschalig wonen die in 2017 werd ingezet, droeg bij aan de intensievere samenwerking tussen de twee partijen. “Sinds we over zijn gegaan op het kleinschalig wonen is ieder team van medewerkers verantwoordelijk voor 12 tot 14 bewoners,” legt Van Bodegraven uit. “Behandelaren hebben door deze werkwijze intensiever contact met het team, wat leidt tot veel meer samenwerking en onderlinge kennisdeling.” Hanny van Dijke, manager zorg en welzijn, vult aan: “Het intensievere contact met en de stabiliteit bij de behandelaren van Novicare, heeft ervoor gezorgd dat we doelgerichter en planmatiger zorg aan onze bewoners kunnen bieden. De behandelaren werden bovendien steeds meer een vertrouwd gezicht; voor de bewoners en voor onze medewerkers. Zo hebben we samen een mooie ontwikkeling doorgemaakt, die nog altijd voortduurt. Samen onderzoeken we voortdurend hoe we de meest optimale, kwalitatieve zorg kunnen bieden aan de bewoners.”

 

Stepped care: ieder op de juiste plek

In 2023 heeft het Anker samen met Novicare nog meer ingezet op stepped care. De wens om de kwaliteit van zorg verder te verbeteren was hiervoor de belangrijkste aanleiding, vertelt Van Dijke: “Toen ik hier startte als manager zorg en welzijn, zaten we midden in coronatijd. De focus lag toen op ervoor zorgen dat het virus zo goed mogelijk ingedamd bleef en ondertussen de kwaliteit van zorg zo hoog mogelijk houden. Pas daarna ontstond er ruimte om stil te staan bij wat nu echt goed is voor onze bewoners, collega’s – óók die van Novicare – en de organisatie zelf.”

 

Het antwoord bleek te liggen in het nog verder doorvoeren van stepped care. In gezamenlijke ontwikkelsessies werkten de samenwerkingspartners drie thema’s uit: de samenwerking tussen psychologen en gespecialiseerd verzorgenden psychogeriatrie (GVP), de optimale inzet van de ergotherapeut, fysiotherapeut, ergocoaches en ergoaanspreekpunten en het multidisciplinair overleg nieuwe stijl. “We gebruikten de ontwikkelsessies voornamelijk om alle collega’s van het Anker goed te positioneren en te bepalen wanneer we Novicare behandelaren inzetten”, legt Van Dijke uit.

Hanny van Dijke en Dick Bodegraven voor één van de locaties van zorgcentrum Anker

 

“We wilden de zorg zo organiseren dat we behandelaren inzetten voor de complexere zorgvragen en wij de rest zelf op ons nemen. Deze manier van werken bouwde voort op wat wij al deden, we hadden bijvoorbeeld al ergocoaches en GVP in huis. In de sessies ontwikkelden en vernieuwden we bovendien hulpmiddelen die ervoor zorgen dat we ook echt meer zelf op ons kunnen nemen. Denk aan stroomschema’s bij onbegrepen gedrag of bij knelpunten in tillen of transfer (wie doet wat en wanneer schalen we op naar de inzet van de behandelaar) en protocollen. Hierdoor is duidelijk welke keuzes we wanneer waarom maken.”

 

 

Mooie resultaten

“De wens om hiermee aan de slag te gaan was bij veel collega’s aanwezig. We konden de nieuwe werkwijze vlot toepassen, omdat collega’s betrokken waren bij de ontwikkeling die paste bij de praktijk”, vertelt Van Dijke. “Hierdoor behaalden we al snel mooie resultaten. Een hele mooie verandering die ik in de praktijk zie, is dat collega’s tegenwoordig veel meer zelf oppakken in plaats van direct naar de behandelaar te gaan. Vroeger schakelden we die veel sneller in. Ging het bijvoorbeeld om onbegrepen gedrag, dan werd al gauw de psycholoog betrokken om te vragen wat we het beste konden doen. Nu wordt de GVP als eerste betrokken. We observeren, stellen doelen vast in het zorgleefplan en rapporteren doelgericht op het gedrag. Er ontstaan dan allerlei mogelijkheden om hierop te reageren. Als er meer expertise nodig is, schalen we op naar de psycholoog. Het voordeel is dan dat er vaak al veel voorwerk is gedaan. De psycholoog checkt vervolgens of er eerst bij de GVP is aangeklopt, zodat we ons bewust blijven van de afspraken. Dit gaat over het algemeen heel goed.”

Meer zelf kunnen doen

Van Dijke vervolgt: “Onze GVP hebben een veel beter gevulde gereedschapskist dan voorheen. Door scholingen die ze hebben gevolgd, adviezen over gedragsproblematiek van behandelaren – die samen met hen casussen oppakken – en doordat ze ervaren welke opties er allemaal zijn bij bepaald onbegrepen gedrag. Doordat ze beter gepositioneerd zijn, weten collega’s hen bovendien beter te vinden. Een vergelijkbare ontwikkeling hebben we gezien bij onze ergocoaches, die ook veel beter in hun rol zitten dan voorheen. Ze weten welke opties er zijn en wat ze zelf kunnen doen, en weten wanneer een behandelaar te raadplegen.”

 

“Ook hebben we een aantal ergo-aanspreekpunten vastgesteld per afdeling, die nauw met hen samenwerken”, vervolgt Van Dijke. “Komt de ergocoach er zelf niet uit, dan wordt de ergotherapeut of fysiotherapeut van Novicare betrokken. In de praktijk werkt dit enorm goed: we zijn nu echt in staat om veel meer zelf te doen. Collega’s ervaren dat je niet altijd alles aan de behandelaar hoeft te vragen, waardoor hun zelfvertrouwen groeit. Ze zijn trots op zichzelf en helpen elkaar. En loopt het toch anders dan gedacht, dan kan er altijd teruggevallen worden op de expertise van de behandelaar.”

“In de praktijk werkt het enorm goed: we zijn nu echt in staat om veel meer zelf te doen.”
– Hanny van Dijke, manager zorg en welzijn bij zorgcentrum Anker

 

 

Kwaliteitsverbetering en kostenbesparing

Een opvallend resultaat is dat de implementatie van stepped care zowel tot een kwaliteitsverbetering als kostenbesparing heeft geleid. Van Dijke: “Die kostenbesparing was niet ons oorspronkelijke doel, maar betekent wel dat we het zorgproces bewuster kunnen inrichten. We zetten eigen collega’s vaker in en gaan bewust om met de inzet van behandelaren. Tegelijkertijd hebben we niet ingeleverd op het gebied van kwaliteit van zorg. Ik vind het mooi aan stepped care dat kwaliteit en kostenvermindering hand in hand kunnen gaan. Ook in de toekomst willen we goede zorg kunnen blijven bieden aan de bewoners en dit draagt daaraan bij.”

 

Van Bodegraven vult aan: “Ik waardeer het dat Novicare hierbij meedenkt vanuit ons belang en ervoor kiest om deze ontwikkeling samen met ons aan te gaan. Zo kenmerkt de organisatie zich bij mij: alles is bespreekbaar en er wordt altijd meegedacht. Ook wordt er op een natuurlijke manier aangesloten bij onze visie op zorg. Wij bereiken hier ons doel als we weten aan te sluiten bij de levenswijze van onze bewoners en wat zij belangrijk vinden. Ik vind dat dat op een keurige manier gebeurt en dat zorgt voor vertrouwen. Die houding levert een hele mooie samenwerking op.” Hij besluit: “Twee van onze kernwaarden zijn respect en betrokkenheid. En die zie ik ook terug in de samenwerking met Novicare.”

Positieve ontwikkeling

Van Dijke sluit zich aan bij de woorden van Van Bodegraven: “We weten wat we aan elkaar hebben als samenwerkingspartners. Onze collega’s zitten goed in hun rol en we kunnen altijd terugvallen op vaste mensen met de juiste vakkennis, die we ook echt beschouwen als ‘onze’ mensen. Ik denk dat die gelijkwaardigheid de samenwerking zo goed maakt en ook een mooie uitwerking heeft in de praktijk. Al met al ben ik dus heel tevreden over hoe onze samenwerking loopt.” Ze besluit: “De positieve ontwikkeling zet zich voort: we werken momenteel aan een visie op bewegen en zien bijvoorbeeld ook nog mogelijkheden voor verdere groei op het gebied van psychologie. Ik kijk ernaar uit om de stappen die we in gang hebben gezet verder te gaan uitwerken met elkaar.”

Over zorgcentrum Anker

Het Anker biedt huisvesting, gecombineerd met zorg- & dienstverlening aan ouderen die dat willen en hiervoor in aanmerking komen. Het Anker biedt dit vanuit de Bijbelse visie op zorg. Zorg aan ouderen zien ze als een door God gegeven opdracht. De kernwaarden respect, bijbelgetrouw en betrokken en de uitwerking ervan vormen een gids voor de omgang met elkaar binnen het Anker. De wensen en behoeften van de bewoner vormen bij het handelen altijd het uitgangspunt. 

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief