Nieuws

13 november 2024

Eerste stap naar onderbouwde aanrijtijden in de acute ouderenzorg

Om de spoedzorg in de ouderzorg beter te organiseren, ontwikkelde Novicare een urgentieclassificatiemodel. Het verlenen van meer passende zorg, op een manier die voor behandelaar én cliënt prettig is, brengen we hiermee een stap dichterbij. Samen met de Universiteit van Maastricht hebben we wetenschappelijk onderzocht of het model betrouwbaar en valide is en gebruikt kan worden in de praktijk. We delen de resultaten die inmiddels ook zijn gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel in JAMDA Journal.

 

Zoals het onderstaande figuur laat zien, is het urgentieclassificatiemodel ingedeeld in zes urgentieniveaus. Deze lopen uiteen van acute zorg zoals een reanimatie (U0) tot zorg die op een later moment, bijvoorbeeld in een eerstvolgende visite, behandeld kan worden (U5). Spoedvragen die vallen in deze laatste categorie brengen dus niet direct risico op schade met zich mee. Bij de beoordeling van de urgentie wordt ook rekening gehouden met de afspraken die zijn gemaakt op het gebied van behandelbeperking.

Urgentieclassificatiemodel

Dezelfde taal

Omdat iedereen die betrokken is bij de spoedzorg dankzij dit model vanuit een urgentieclassificatie met elkaar spreekt, zijn de verwachtingen duidelijker en kan een behandelaar makkelijker en sneller handelen. Is er sprake van een U2-urgentie? Het is meteen duidelijk dat er snel gehandeld moet worden.

Veel spoedzorg blijkt goed planbaar

Een opvallend resultaat van het onderzoek was dat bijna 75% van de spoedvragen overdag blijken te vallen in de minder urgente U4- en U5-categorieën. Deze vragen zijn in de meeste gevallen goed in te plannen op een later moment. Bijvoorbeeld wanneer het, in ons geval, minder druk is bij de dagwaarneming of als een medisch behandelaar op locatie later op de dag meer ruimte heeft. Omdat planbare zorg zorgt voor minder druk bij behandelaren, grijpen we deze uitkomst graag aan om binnenkomende zorgvragen nog beter te stroomlijnen aan de hand van de gekoppelde urgentie. Daar gaan we de aankomende periode mee aan de slag. Ook werken we op dit moment aan een vervolgonderzoek binnen de avond-, nacht- en weekendzorg (ANW) en gaan we kijken of dit urgentieclassificatiemodel een goed handvat kan zijn voor onderbouwde aanrijtijden voor de spoedzorg in de regionale én landelijke ouderenzorg.

Verdeling urgentie spoedzorg

Over het onderzoek

Twee onafhankelijke artsen hebben alle telefoontjes met spoedvragen geanalyseerd die gedurende één maand overdag binnenkwamen bij de dagwaarneming van Novicare. Ook bekeken ze per zorgvraag het medisch beleid in het dossier van de cliënt. Hier hebben ze het nieuwe urgentieclassificatiemodel naast gelegd: zou er een andere beslissing zijn genomen wanneer gebruik wordt gemaakt van dit nieuwe model? De betrouwbaarheid en het gebruik van het urgentieclassificatiemodel hebben we vervolgens wetenschappelijk onderzocht in samenwerking met Daisy Janssen, hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit van Maastricht, en Yvonne Goërtz, postdoctoraal onderzoeker bij de Universiteit van Maastricht. Vanuit Novicare waren AIOS Romy Dockx betrokken en Nancy Lenaerts, specialist ouderengeneeskunde en medisch manager.

 

De resultaten zijn gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel in JAMDA Journal. Wilt u met ons verder praten over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar: wetenschappelijkonderzoek@novicare.nl.

 

Ook interessant?

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief