Nieuws

19 september 2024

Bewust expertise inzetten: in gesprek met GZ-psycholoog Alex Barnby

Klaar voor een nieuwe stap rondde Alex Barnby afgelopen mei zijn opleiding tot GZ-psycholoog af. In deze nieuwe rol profiteert hij van zijn opgedane kennis en ervaring, en zet hij zijn expertise bewust in. “Nu ben ik het die zegt: ‘heb je hier al aan gedacht?’ of ‘misschien zouden we juist dit wat verder kunnen uitzoeken’. Dat ik mij bewuster ben van mijn kennis is enorm fijn in mijn werk.”

 

Na zijn master neuropsychologie te hebben afgerond, werkte Alex een tijd bij een gespecialiseerd onderzoekscentrum voor nieuwe medicijnen tegen hersenziekten. “Ik heb de werking van onze hersenen altijd al razend interessant gevonden, maar merkte dat ik naast diagnostiek en onderzoek doen ook graag wilde behandelen”, vertelt hij. Een vacature bij Novicare kwam op zijn pad, waarna hij met (inmiddels collega) GZ-psycholoog Jan Jaap Baars belde om een goede indruk van de functie en organisatie te krijgen. “Dat gesprek was zo waardevol voor mij, voor ik het wist waren we al een uur aan het praten. Ik merkte: hier wil ik werken. Even later werd ik aangenomen.”

 

Afwisselend en flexibel

Nu, ruim vijf jaar later, werkt Alex nog altijd met veel plezier op verschillende locaties en met verschillende doelgroepen in en rond de stad Utrecht. “Ik werk zowel met ouderen met verschillende vormen van dementie als met ouderen die op een somatiekafdeling verblijven. Ook werk ik met volwassenen en ouderen die op een psychiatrieafdeling verblijven. Dit maakt mijn werk enorm afwisselend: het ene moment moet ik mijn beste gespreksvaardigheden inzetten om het zorgteam goed mee te krijgen, het andere moment ben ik één op één bezig met iemand met hoogcomplexe psychiatrische problematiek om het vervolgens met familie over het veranderende karakter van moeder te hebben. Het is bij zo’n grote verscheidenheid aan locaties fijn dat ik zelf mijn tijd kan indelen. Ik kan flexibel plannen en ook inspelen op mijn jonge gezin. Stel: ik krijg een telefoontje van de opvang van mijn kinderen, dan kan ik schuiven en direct die kant op.”

 

Bewuster van kennis

Even geleden was Alex klaar voor een volgende stap. Hij volgde met succes de opleiding tot GZ-psycholoog en mag die titel sinds eind mei dragen. “Die opleiding was enorm leerzaam en heeft me veel gebracht. Ik ben nu een stuk zelfverzekerder over wat ik moet oppakken en wat niet, en ook over hoe ik zaken oppak. Ik ga nog bewuster te werk en weet beter waarom ik welke behandeltechnieken inzet of waarom bepaalde interventies zo goed werken. Eerst belde ik mijn werkbegeleider regelmatig om even te overleggen, nu ben ik de werkbegeleider. Ik ben het die vraagt: ‘heb je hier al aan gedacht?’ of ‘misschien zouden we juist dit wat verder kunnen uitzoeken’. Dat ik mij bewuster ben van mijn kennis is enorm fijn in mijn werk.”

 

Alex Barnby, GZ-psycholoog

Sleutelrol

Alex profiteert volop van de kennis die hij opdeed tijdens zijn opleiding: “Laatst was er een uitdagende situatie bij één van de locaties waar ik werk. Er zijn daar twee bewoners die elkaar wel erg leuk vinden en toenadering naar elkaar zochten. Toen beide families dit hoorden, schrokken ze enorm. Ik wist nu wat me te doen stond en ben samen met de betrokken SO het gesprek met de familie aangegaan. Het blijft een taboeonderwerp, maar het bespreekbaar maken – en benadrukken dat het iets heel menselijks is – helpt vaak. Er is nu meer ruimte gecreëerd om de situatie verder te onderzoeken en het gedrag van beide bewoners in kaart te brengen om hen beter te begrijpen.”

 

Alex vult aan: “Overigens trek ik niet enkel op met de betrokken (para)medici, juist het zorgteam heeft een sleutelrol – al helemaal bij de zorg voor mensen met dementie. Cliënten op een PG-afdeling zijn zich vaak niet meer bewust van hun doen en laten, er is dan een systeem om hen heen nodig om de juiste hypothese te kunnen stellen. Vervolgens zullen we de acties ook samen moeten implementeren. Zonder het zorgteam komen we niet ver. Ik investeer daarom in een goede relatie met hen, door interesse te tonen en laagdrempelig bereikbaar te zijn.”

 

Expertise inzetten

En hoe hij de toekomst ziet? “Daar kijk ik naar uit, mede door de ontwikkelingen die nu spelen binnen de vakgroep. We willen voor elke organisatie waar wij werken een juiste balans brengen in kwaliteit en kennis op psychologisch vlak. Mede door het tekort aan GZ-psychologen is er een andere manier van werken nodig om dat goed te kunnen bieden. Er is een grote groep masterpsychologen werkzaam in de ouderenzorg. Met de juiste vakbekwaamheid en begeleiding kunnen zij, samen met de beschikbare GZ-psychologen, de juiste kwaliteit en kennis bieden. We kijken daarom naar de optimale taakverdeling tussen masterpsycholoog en GZ-psycholoog.”

 

Hij vervolgt: “Er ligt nu een plan voor een andere tijdsindeling waarbij de masterpsycholoog en de GZ-psycholoog overal direct samen werken. Ook draaien we een pilot waarin we deze verdeling heel concreet maken. We bieden op deze manier een goed leerklimaat voor onze masterpsychologen. Daarbij verwachten we dat de kwaliteit van zorg hierdoor nog beter geborgd is en expertise gerichter ingezet kan worden. Het korte lijntje tussen ons en de masterpsychologen blijft, maar wij hebben meer ruimte om ondersteuning te bieden en ons bezig te houden met de complexere vraagstukken. En die complexe, overstijgende vragen zijn precies de vragen die ik op me wil nemen in deze rol.”

 

 

Ben jij benieuwd geworden naar het werken bij Novicare? Neem dan eens een kijkje in onze keuken. Je bent van harte welkom voor een meeloopdag(deel) of een goed gesprek met Alex of één van onze andere behandelaren. 

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief