Nieuws

27 augustus 2024

Van ‘enkel’ uitvoerend naar meer coachend: de logopedist in de expertrol

Behandelaren nemen bij Novicare steeds meer een expertrol in, zo ook onze logopedisten. Hoe kijken logopedisten Annemiek Sanders en Lisa Vogels naar hun evoluerende rol als behandelaar? En op welke manieren draagt hun vakgroep bij aan het toekomstbestendig maken en houden van de zorg?

 

Logopedist Annemiek Sanders

Welk pad heb jij bij Novicare bewandeld?
Annemiek: “Ik werk sinds mei 2014 als logopedist bij Novicare, ruim tien jaar dus. Werken in de ouderenzorg sprak me aan, het leek me afwisselend en betekenisvol. Toen stuitte ik op een vacature bij Novicare. Ik mocht op gesprek komen en dat was het allerleukste sollicitatiegesprek dat ik ooit heb gehad! Ik wist meteen: hier wil ik werken. Gelukkig dacht Novicare er zo ook over, want ik mocht al gauw beginnen. Het voelde echt als thuiskomen. En het was direct pionieren: zie je iets wat niet werkt, dan verzin je iets wat wél werkt en ga je dat doen. Dat innovatieve karakter past bij mij.”
Lisa: “Ik werk nu drie jaar bij Novicare als logopedist en inmiddels bijna twee jaar als kartrekker van onze vakgroep. Enorm leuk om me naast het vakinhoudelijke stuk van mijn werk ook volop bezig te houden met innovatie. Mijn rol als logopedist is afwisselend: ik zie allerlei verschillende cliënten in verschillende zorgorganisaties met ieder een eigen visie, dat vind ik leuk. Ik draag echt bij aan de kwaliteit van leven van mijn cliënten. Die gaan bijvoorbeeld van niet kunnen praten naar een beetje of zelfs weer zoals voorheen kunnen praten, zodat ze beter in staat zijn te communiceren met hun naasten. Vertellen wat je denkt, vindt en voelt is zó belangrijk, zeker in de laatste levensfase. Dat is waar je het voor doet.”

 

Hoe is jullie rol als logopedist veranderd in de afgelopen jaren?
Annemiek: “Onze rol is verschoven van enkel actieve behandelaar naar meer en meer coachend. We dragen onze kennis over aan het zorgteam, dat daardoor basisvragen zelf kan oppakken. Pas als de gezette stappen niet het gewenste resultaat opleveren, kloppen ze bij ons aan. De zorg staat zo beter in hun kracht en wij in onze expertrol.”
Lisa: “Het voeding- en slikoverleg draagt daar enorm aan bij. Dit introduceerden we vorig jaar in samenwerking met de vakgroep diëtetiek en werkt heel goed. We werken nu in duo’s van een diëtist en logopedist, evalueren onze cliënten samen en coachen gezamenlijk de zorg. Afstemmen met een diëtist deden we altijd al, omdat die vaak bij dezelfde cliënten betrokken zijn. Dat is nu een stuk makkelijker en efficiënter, maar ook leuker omdat we tegelijkertijd op locatie zijn. We zijn op vaste momenten aanwezig bij de klant, waardoor zorgmedewerkers ons beter leren kennen – en wij hen. Dat levert meer vertrouwen op. We dragen onze gezamenlijke kennis over op de zorg, waardoor hun basiskennis wordt vergroot. En we hebben onze cliënten beter in beeld, waardoor we proactiever kunnen behandelen.”

 

 

“Met deze werkwijze staat de zorg beter in hun kracht en wij in onze expertrol.”
– Annemiek Sanders, logopedist

 

 

Welke andere ontwikkeling binnen jullie vakgroep is je bijgebleven? 
Lisa: “Ik denk direct aan de IDDSI-codering die we even geleden hebben geïntroduceerd bij onze samenwerkingspartners en die de patiëntveiligheid verder heeft vergroot. De zorg kan nu gemakkelijk meten of de voeding voor een cliënt de juiste dikte heeft, wat ervoor zorgt dat cliënten zich minder snel verslikken.”
Annemiek: “Het afgelopen jaar draaiden we een pilot rond toekomstbestendig werken, waarbij het medisch secretariaat ons ondersteunt in ons werk. Dat is inmiddels onze nieuwe, vaste werkwijze geworden. Vragen vanuit de zorg komen nu eerst bij het medisch secretariaat terecht. Basisvragen ondervangen zij en alleen de complexere vragen zetten ze door naar ons.”
Lisa: “We zien door de VSO’s dat de zorg meer vragen zelf oppakt waardoor er over het geheel minder basisvragen aan ons gesteld worden. De overgebleven basisvragen worden ondervangen door het medisch secretariaat. Ik merk wel dat deze nieuwe werkwijze me tijd oplevert.”
Annemiek: “Ik ook! Hierdoor kan ik me echt meer met mijn expertise bezighouden.”

 

Logopedist Lisa Vogels

Er staan ons een hoop uitdagingen te wachten. Hoe kijken jullie daarnaar?
Annemiek: “De vergrijzing is een feit en mensen blijven daarnaast langer thuis wonen, daarmee wordt het beroep op alle behandelaren alleen maar groter. Om die zorgvraag ook in de toekomst aan te kunnen, is het belangrijk om nu al slimme maatregelen te treffen. Dat doen we gelukkig en dat blijven we doen.”
Lisa: “We zullen met die nieuwe werkwijzen ook steeds meer naar buiten moeten treden, zodat er ook buiten Novicare gebruik van gemaakt kan worden. En daarbij is het enorm belangrijk dat wij als vakgroep gezond blijven. Erkenning van het belangrijke werk dat we doen helpt daarbij, net als een stukje bekendheid van ons vak.”
Annemiek: “Daar sluit ik me graag bij aan. Wij logopedisten kunnen een wereld van verschil maken voor onze cliënten en daar gaat het uiteindelijk om!”


Wil jij het anders werken bij Novicare eens in de praktijk ervaren? Neem dan eens een kijkje in onze keuken. Je bent van harte welkom voor een goed gesprek of een praktijkbezoek.

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief