AIOS

Ben je op zoek naar een innovatieve werk- en leeromgeving voor jouw opleidingsperiode of stage? Bij Novicare is dat mogelijk. Als zelfstandige medische en paramedische behandeldienst werken wij duurzaam samen met zorginstellingen in de ouderenzorg en de verstandelijk gehandicaptenzorg bij de invulling van behandeling. We behandelen ook ouderen en verstandelijk gehanciapten in hun thuissituatie of op (kleinschalige) verblijfslocaties waar de huisarts de algemeen medische zorg verleent.

 

We werken met verschillende regiokantoren door bijna heel Nederland. Vanuit de regio’s verzorgen wij de (para)medische behandeldienst bij onze samenwerkingspartners.

 

AIOS ouderengeneeskunde

Je kunt bij ons terecht voor verschillende onderdelen, bijvoorbeeld Intramurale zorg 1, Intramuralezorg 2 en geriatrische revalidatiezorg (GRZ). Daarnaast bieden we ook Ambulant aan en kun je verschillende keuzestages volgen, zoals Speciale doelgroepen en Beleid en verandermanagement.

 

Word jij onze nieuwe AIOS?

In al onze regio’s kun je als AIOS aan de slag. Welke regio heeft jouw voorkeur?

Jouw mogelijkheden bij Novicare

In je eerste leerjaar combineer je somatiek met psychogeriatrie (Intramurale zorg 1). Hoe lang deze opleidingsperiode is, is afhankelijk van jouw opleidingsplan. Je maakt deel uit van een regionaal team, en je werkt nauw samen met het behandelteam binnen het verpleeghuis. Je bent onderdeel van de medische vakgroep en participeert in vakgroepsvergaderingen, innovatieoverleg en FTO. Als aios heb je een vaste opleider, eventueel meerdere supervisors.

 

Tijdens je opleidingsperiode werk je op een somatiek en PG-afdeling. Dit kan eventueel in twee verpleeghuizen, waardoor je in aanraking komt met verschillende omgevingen. Je krijgt een uitgebreid inwerkprogramma, en we zorgen dat je bereikbaar bent met een laptop en telefoon.

 

Nadat je goed bent ingewerkt start je met een dagdeel per week bij de dagwaarneming voor de spoedzorg op afstand. Je triageert telefonisch en zet beleid uit op basis van jouw triage, dit vult jouw rugzak als toekomstig specialist ouderengeneeskunde. Met je opleider bespreek je hoe je de ANW-diensten uit jouw leerplan invult.

Wil jij kwetsbare ouderen helpen herstellen en hun zelfstandigheid terugwinnen? Tijdens deze stage in de geriatrische revalidatie ontwikkel je de vaardigheden om een revalidatieplan op te stellen en uit te voeren, afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt. Naast het verlenen van medische zorg begeleid en informeer je zowel de patiënt als zijn naasten. Je werkt nauw samen in een multidisciplinair behandelteam en leert hoe je patiënten optimaal voorbereidt op een veilige en zelfstandige terugkeer naar huis. Deze stage is mogelijk in Noord-Holland en Limburg.

 

In deze stage verricht jij consulten en medebehandeling in de thuissituatie op verzoek van de huisarts en stel je wilsbekwaamheidsverklaringen op. Daarnaast heb je een adviserende rol naar de huisarts in woonzorglocaties die onder de huisarts vallen.

De komende jaren zal de specialist ouderengeneeskunde steeds meer actief zijn bij ouderen met multiproblematiek, op de grens tussen ouderenzorg, GGZ en gehandicaptenzorg. Via deze keuzestage krijg jij de mogelijkheid om meer ervaring op te doen met deze complexe doelgroepen.

Als specialist ouderengeneeskunde van de toekomst wordt er niet alleen gevraagd om medisch inhoudelijk een goede dokter te zijn, maar ook om bij te dragen aan beleid en verbeteringen. In deze keuzestage neem je deel aan beleids- of veranderprojecten. Bijvoorbeeld: je gaat aan de slag bij een nieuwe samenwerkingspartner, waar sprake is van een overgang van verzorgingshuis- naar een verpleeghuiswerkwijze en krijgt een centrale rol in het projectteam dat werkt aan een verbeterplan. Je kunt ook ervaring opdoen met het ontwikkelen van een scholingsprogramma of leergang binnen ons kenniscollege of door mee te lopen met onze directie.

Bij Intramurale zorg 2 combineer je opnieuw somatiek en PG, eventueel in combinatie met Ambulant of een keuzestage. Uiteraard werk je nauw samen met het behandelteam binnen het verpleeghuis en maak je deel uit van de medische vakgroep.

 

In deze opleidingsperiode krijg je veel meer zelfstandigheid, draai je mee in projecten en geef je supervisie aan basisartsen en bied je begeleiding aan verpleegkundig specialisten en physician assistans. Het is ook mogelijk om bij de dagwaarneming te superviseren.

Optimaal opleidingsklimaat

Wij willen jou goed opleiden. Daarom staan wij achter de volgende afspraken:

  • Jij wordt opgeleid tot een zelfstandig werkend professional en krijgt een eigen afdeling of locatie onder je hoede.
  • Bij jouw werkzaamheden wordt rekening gehouden met je opleidingsplan en wensen en de al aanwezige competenties.
  • Jouw caseload bedraagt 75% van de normale caseload. De overige 25% besteed je aan supervisie, werkbegeleiding, zelfstudie, praktijkopdrachten uitvoeren en reflectie.
  • Je plant zelfstandig de opdrachten vanuit de opleiding, uitgaande van de tijdsplanning aangegeven door de opleiding.
  • Uiteraard volgt de opleider het toetsplan van het opleidingsinstituut.
  • Je bent lid van de medische vakgroep.
  • Je volgt een introductieprogramma dat is toegespitst op aios.
  • Je draait mee in de centrale dagwaarneming, waarbij je telefonisch trieert.
  • In je 3e jaar geef je supervisie aan basisarts en/of begeleid je een verpleegkundig specialist of physician assistant.
  • Je krijgt een eigen werkplek, mobiele telefoon en laptop in bruikleen.

Jouw opleider

  • is een ervaren specialist ouderengeneeskunde en werkt minimaal 16 uur per week in de directe patiëntenzorg.
  • volgt een didactische training van zes dagen in anderhalf jaar tijd aan het opleidingsinstituut.
  • is ten minste 0,2 fte (per aios) voor de opleiding beschikbaar.
  • werkt (deels) in de opleidingsinstelling.

 

Vakinhoudelijke kennis

Ook zorgen we ervoor dat je aan je vakinhoudelijke kennis blijft werken. We plannen landelijke scholingsmomenten voor al onze aiossen. Daarnaast neem je deel aan de casuïstiekbesprekingen met een geriater en psychiater (vier keer per jaar).

 

Eigen inbreng

Je wil natuurlijk opgeleid worden tot specialist ouderengeneeskunde van de toekomst. Daarom sluit jij als aios standaard aan bij: vakgroep overleg, Farmacotherapeutisch overleg (FTO), Innovatieoverleg, behandelteam-overleg. Daarnaast kun je, afhankelijk van je leerdoelen ook nog deelnemen aan verschillende projectgroepen, webinar beleidsontwikkelingen bestuur en het webinarprogramma.

Interessante links

Sarian van Rijs, AIOS NovicareOoit een eigen Elektronisch Cliënten Dossier ontwikkelen, dat is de droom van AIOS ouderengeneeskunde Sarian van Rijs. Ze zit in haar derde jaar van de opleiding en deed een keuzestage van drie maanden bij Novicare. Ze kreeg een inkijkje in ons ECD en werkte mee aan de verbetering van het MDO-werkproces. “Een leerzame keuzestage waarin ik in korte tijd echt iets kon bijdragen.”

 

Lees verder: Een leerzame keuzestage: het MDO-werkproces verbeteren onder het genot van gemberthee en vers fruit

 

Wil je meer weten?

Neem contact op met Lisette van Dingenen, specialist ouderengeneeskunde bij Novicare.